את המשפט "שקל לבן ליום שחור" שמעתי לראשונה בסדנה שהעברתי לפני כמה שנים.
זו היתה הפעם הראשונה ששמעתי את המשפט הזה.
הוא נאמר בהקשר לשיח שהיה לנו בסדנה על חיסכון.
אותו משתתף שאמר את זה סיפר לי שזה משפט שהיה שגור בבית שבו גדל. אבא שלו אמר לו כל הזמן שצריך לשמור שקל לבן ליום שחור.
לקח מרכזי ממשבר הקורונה
משבר הקורונה גרם לכל המשק לעצור בחריקת בלמים.
אין כמעט משק בית שלא נפגע מהמשבר.
כמליון ישראלים שאיבדו ברגע את מקור פרנסתם, גם אם זה רק לחודשיים ותכף יחזרו לעבוד מהחל"ת הכפוי. גם עכשיו בכלל לא ברור מה תהיה מתכונת העבודה בחזרה. האם נמשיך להשתכר באותה צורה? האם השכר שלנו ירד? האם חלק מהעבודה יתבצע מהבית? יש המון שאלות שכרגע אין עליהן בכלל מענה.
אי ודאות גדולה.
כל זה גרם לכולנו לעצור לרגע ולחשוב. כולנו פתאום מבינים כמה חשוב לחסוך כסף למקרי חרום.
משבר הקורונה הוא מקרה חרום גדול.
אם עד היום נתקלתי באנשים שהתנגדו לרעיון שצריך לחסוך והייתי מקבלת מהם תגובות של – חיים רק פעם אחת, מי יודע מה יהיה בעוד כמה שנים וכד', היום הגישה של מרבית האנשים מתחילה להשתנות.
בפוסט הזה אני הולכת לדבר על כלי שאני משתמשת בו בכל פעם שמגיעים אלי לקוחות חדשים.
הכלי הזה, כמה שהוא פשוט, ככה הוא חכם.
אני ממש מצטערת שלא הכרתי אותו מזמן, כשרק התחלתי את חיי הבוגרים כעובדת שכירה. מיד אחרי שסיימתי את הלימודים באוניברסיטה והתחלתי לעבוד במערכת הביטחון. עבודה מצויינת, עם שכר טוב וכמעט אפס זמן פנוי.
רק מה? לא הייתה לי שום תוכנית. גם לא הבנתי שאני צריכה אחת. אף אחד לא אמר לי שצריך. היה ברור שמסיימים ללמוד באוניברסיטה והולכים לעבוד, ואח"כ גם מתחתנים ויולדים ילדים וחיים.
ככה יצא שדי מאוחר נזכרתי שבעצם לא תכננתי כלום. החיים הובילו אותי ובתוך כל הבלגאן הזה לא עצרתי רגע לעשות חשיבה.
החיים וכל השאר
הייתי צעירה לא ממש חסכתי לכלום (ויכולתי לחסוך המון כי הייתי רווקה עם אפס זמן פנוי ומשכורת ממש שווה). מה כן עשיתי? פעם בכמה מן שרפתי כסף על נסיעה לחו"ל, קניתי בגדים כי הייתי צעירה ורווקה וחתיכה (זה היה ממש מזמן:) ). לא דברים שהם חובה. חשבתי לעצמי שיש לי קרן השתלמות וקופת גמל וזה מספיק.
לא בוכים על חלב שנשפך
אח"כ התחתנתי, וילדתי 3 בנות והתגרשתי ואז פתאום הצטערתי. נורא. אומרים שלא בוכים על חלב שנשפך, והיום אני לא בוכה על זה אבל הבנתי שעשיתי המון טעויות בדרך. כי אף אחד לא עצר ואמר לי רגע – לאן את הולכת עם כל זה? לאן בדיוק את רוצה להגיע ולהשיג בחיים שלך?
תוכנית עסקית לחלומות
אז כן, אסור לבכות על חלב שנשפך. אין טעם בכך. אבל אני בהחלט חושבת שאף פעם לא מאוחר מידי.
לכן לא משנה מה מצבכם המשפחתי, התעסוקתי והאישי, עכשיו זה זמן מעולה להתחיל להכין לעצמכם תוכנית עסקית לחלומות.
איך מכינים כזו תוכנית? זה כבר ממש פשוט.
קודם כל לוקחים דף וחולמים קצת. על כל הדברים שהייתם רוצים שיהיו לכם: בית גדול, מכונית חדשה כל 3 שנים, לממן לילדים שלכם השכלה גבוהה, לנסוע לחו"ל (אחרי הקורונה, ברור) לטיולים משפחתיים ועוד ועוד. כל אחד עם החלומות שלו.
אחרי שיש לכם רשימה כזו בואו תרשמו לצד כל חלום כמה כסף צריך כדי לממש אותו וגם מתי בדיוק תרצו לממש אותו.
כאן למטה תוכלו להדפיס לעצמכם קובץ שיעזור לכם להכין את התוכנית שלכם בקלות.
הנה כבר התוכנית מתחילה לרקום עור וגידים.
עכשיו מה שנשאר לכם לעשות הוא להבין כמה כבר חסכתם וכמה עוד צריך לחסוך כדי לממש את התוכנית, אולי לא את כולה, אבל את הדברים המרכזיים בה. זה יעזור לכם לקבל החלטות עתידיות ולקבוע לעצמכם סדרי עדיפויות באשר להוצאות המשתנות שלכם.
זה יעזור לכם לייצר עתודות כספיות שיהיו שם כדי לממש את החלומות בעתיד ואם יקרה משבר, כמו זה של הקורונה, תהיו פחות בלחץ.
התנהלות כלכלית בימים של קורונה
מאחר וכרגע אנחנו חיים בחוסר וודאות והמציאות כל הזמן משתנה לנו לנגד עינינו, יצרתי יחד עם חברתי היקרה, ענת צלניקר, סמינר מקוון, על התנהלות כלכלית בימים של קורונה.
אנחנו מעבירות אותו בחודשיים האחרונים בכל מיני פורומים, בעיקר לעובדים בכל מיני ארגונים, וכמובן שמעדכנות אותו ללא הפסקה בהתאם לשינויים שחלים כאן כל הזמן.
החלטנו להציע אותו גם לאנשים פרטיים שצריכים קצת ידע ורעיונות פרקטיים לכאן ועכשיו, כדי שתוכלו להתנהל טוב יותר ותהיו פחות במצב של חוסר וודאות.
כל הפרטים וגם ההרשמה ממש כאן. אשמח מאוד לפגוש אתכם אונליין.