בשבוע שעבר התפרסמו כמה וכמה כתבות בכמה אמצעי תקשורת על זוג מפורסם שמנהל משפט גירושים מתוקשר.
במהלך הסיקור של ההתנהלות המשפטית נחשפה התנצחות מזעזעת בינם. לטענת האישה, הבעל הפעיל נגדה אלימות כלכלית. לדבריה ויתרה על עבודה ופרנסה כדי להקדיש את כל כולה לניהול משק הבית וטיפול בילדים. כל שימוש בכרטיס האשראי מצידה לווה בחששות ופחדים מתגובתו להוצאת הכסף.
הדבר המדהים בסיפור הוא שהאישה, היא לא בדיוק המודל שאנחנו מצפים לראות כשמדברים עלך נשים מוחלשות שמופעלת נגדן אלימות כלכלית. היא נישאה לגבר שנחשב איש עסקים ממולח ועשיר מאוד. הם נראו בכל המקומות הנכונים, לבושים בבגדים הנכונים, עם המכונית והאביזרים הנכונים עד שהנישואים התפוררו וכעת הדיונים בבית המשפט שחשפו מעט ממה שקרה ביניהם.
הסיפור הזה הדליק זרקור על הנושא העגום הזה שנקרא אלימות כלכלית. לפי נתונים שפורסמו לאחרונה כשליש מהנשים בישראל חוות אלימות כלכלית. איך זה מתבטא? בכך שגם אם האישה עובדת ומביאה משכורת הביתה, הגבר הוא זה שמנהל ביד רמה את הכסף בבית. "נותן" לה כסף לאוכל והיא צריכה לדווח לו על כל הוצאה. לעיתים קרובות נלקחות הלוואות מהחשבון המשותף, ללא ידיעתה והבנתה והיא מסתבכת בחובות שבכלל לא ידעה או הסכימה להם.
נתקלתי בנושא הזה כמה וכמה פעמים במהלך העבודה שלי – אישה שבעלה זייף חתימתה על צקים מחשבונה הפרטי והכניס אותה לחובות עצומים, מישהי שסיפרה לי שהילדים רעבים כי הוא לא משאיר לה מספיק כסף כדי לקנות להם מספיק אוכל, מישהי נוספת שסיפרה לי שהיא פתאום הבינה שהוא מפעיל עליה אלימות כזו והיא החלה לאגור כספים בשקט בשקט בצד.
עצמאות כלכלית היא הדבר החשוב ביותר שנשים צריכות לשאוף אליו בעולם הזה. כי עצמאות כלכלית היא המפתח להכל – עצמאות כלכלית מביאה לעבודה שווה ולמשכורת בהתאם, מבטלת את האפשרות שמישהו יפעיל נגדכן אלימות כלכלית, יאפשר לך לקום ולככת אם תחליטי שזה מה שאת רוצה ויאפשר לכן לצבור נכסים ולשאוף לעתיד רגוע.
ברור לי שחלק מהעניין הוא תחושת נוחות – אני לא מבינה בזה כלום ויש מישהו שמציע לי שהוא יטפל בכסף ובבנקים, אז אני שמחה להוריד מעצמי את המטלה הזו. נכון?
אפשר גם אחרת.
5 דברים שאתן יכולות לעשות כדי לדעת יותר בתחום הכלכלי:
1. להפסיק לחשוש. לא צריך תואר שני במנהל עסקים כדי ללמוד קצת על ניהול הכסף. זה פשוט. יש המון מידע באינטרנט, בבלוגים (גם בשלי), יש הרבה מידע שכתוב בשפה נגישה.
2. ללכת לבנק ולקבל קוד לאינטרנט לחשבון הבנק שלך. להיכנס לחשבון ולהתיידד איתו. לבדוק כמה היתרה בחשבון? יש הלוואות? יש חסכונות? אם את יודעת מה קורה בחשבון שלך, יהיה פחות קל להפעיל עליך אלימות כלכלית.
3. להתחיל לקרוא עיתונות כלכלית – יש עיתונות כלכלית שכתובה בצורה ברורה ונגישה.
4. לפנות ליעוץ אישי. יועץ כלכלי יעבור איתך על כל הניירת, יסביר לך מה יש לך וגם מה שחסר, יעשה יחד איתך תוכנית לטווח ארוך, יסביר לך מה את צריכה לעשות.
5. יש כל מיני קורסים לניהול כלכלת המשפחה, בנושאים שקשורים לשוק ההון, הרצאות חינמיות בנושאים מגדריים שמדברות גם על הנושא הכלכלי. צריך רק לפתוח את העיניים.
יש לכן שאלות בנושא? אשמח לשמוע, כאן בתגובות, אתן גם מוזמנות לפנות אלי באופן אישי כאן.
מיכל מנור
21 בנובמבר 2015 16:17 (9 שנים לפני)איה, פוסט מצויין ששופך אור על תופעה רחבה וכואבת. הייתי שמחה לעוד פוסטים בנושא.
איה
21 בנובמבר 2015 16:23 (9 שנים לפני)תודה מיכל, אכתוב עוד, מבטיחה
נויה קומיסר
21 בנובמבר 2015 17:00 (9 שנים לפני)איה פוסט חשוב שנוגע בנושא לא מדובר אף שרווח ומוכר בחיי היום יום של רוב הנשים. גם אני אשמח לעוד מחשבות וטיפים בנושא. הזוגיות הכלכלית של מיכאלי בן דוב הפתיעה גם אותי בשבוע שעבר ובמיוחד כשמדובר באשה עצמאית שהרוויחה כסף ולכאורה לא היתה סיבה שיתאפשר המצב שתואר בינהם.והרגשתי אי נוחות ויותר מזה.
איה
21 בנובמבר 2015 17:16 (9 שנים לפני)נויה יש לי רעיון לפוסט משותף של שתינו, אדבר איתך. תודה על התגובה.
גלית
21 בנובמבר 2015 18:30 (9 שנים לפני)איה פוסט מעולה, נושא כל כך חשוב.
איה
22 בנובמבר 2015 4:17 (9 שנים לפני)תודה גלית!
שרון
21 בנובמבר 2015 20:25 (9 שנים לפני)ללא ספק – אחד הנושאים החשובים ביותר בתחום כלכלת המשפחה, ובכלל. אחת מכל שלוש נשים – רק תחשבו על המספר הזה… תודה רבה לך איה שהעלית את הנושא וכדרכך הצעת כמה פתרונות מעשיים וקלים ליישום.
איה
21 בנובמבר 2015 20:29 (9 שנים לפני)שרון תודה! אכן הנתונים מדהימים, צריך להעלות אותם כל הזמן למודעות.
הילה בן יהודה
22 בנובמבר 2015 15:11 (9 שנים לפני)כרגיל נהנית לקרוא את הגיגייך
את גם מציפה נושא חשוב
וגם מספקת כיוונים לפתרונות מעשיים.
מעניין לדעת האם יש אלימות כלכלית גם מכיוון של נשים כלפי גברים…
איה
22 בנובמבר 2015 16:28 (9 שנים לפני)הילה, אני בטוחה שיש אבל לדעתי אלה מקרים ממש מעטים
מיכל ויטל
26 בנובמבר 2015 16:58 (9 שנים לפני)פוסט מאוד מאוד חשוב. מקווה שהרבה נשים יעברו כאן… האמת גם גברים 🙂
איה
26 בנובמבר 2015 17:24 (9 שנים לפני)תודה מיכל! אכן זה חשוב, הנתונים מדאיגים ממש
כרינה ובר
29 בנובמבר 2015 14:50 (9 שנים לפני)הפלת לי אסימון. זה משהו שאני יודעת על קיומו ופתאום נתת לזה שם וצורה. אני מרגישה שלכולנו (נשים), יש עוד דרך אורכה וחשובה לעשות ואני מסכימה איתך ב- 100%. עצמאות כלכלית זה שם המשחק.
תודה על פוסט חשוב מאוד.
איה
30 בנובמבר 2015 15:39 (9 שנים לפני)כרינה תודה על התגובה. אנחנו כולנו לא ממש מודעים לעניין הזה. טוב שיש ימים שמעלים למודעות את הנושא.
אילת
30 בנובמבר 2015 11:41 (9 שנים לפני)תודה איה, הפוסט הזה כל כך מדוייק, חכם וחשוב. את ממש נותנת ניסוח ושם למציאות שאני מאמינה שהרבה מאיתנו חיות אותה ברמה כזו או אחרת. העלית כאן את רמת המודעות וזה מאוד משמעותי בעיני.
איה
30 בנובמבר 2015 15:40 (9 שנים לפני)תודה איילת, לשם כיוונתי. חשוב שנבין שזה קיים, יותר ממה שאנחנו מדמיינות בכלל.