לפני כ- 6 שנים פרשתי מעבודתי בשירות המדינה.
התוכנית הייתה לנוח שנה, לשלוח את הבנות בבוקר, לטגן שניצלים, לקבל אותן בצהריים ובין לבין לעשות כושר, לבלות, לפגוש חברים וסתם להנות מהחיים, ככה בקטנה.
במהלך התקופה הזו נחתי המון, טיגנתי מליון שניצלים (בערך) עשיתי כל מיני דברים נחמדים לעצמי וראיתי גם די הרבה שעות של ערוץ האוכל.
בעיקר משכה את תשומת ליבי תוכנית בישול קנדית. מנחת התוכנית, אמא ל-7, עשתה קריירה מתכנון ארוחות למשפחות שמתקשות להסתדר עם הלוז הצפוף שלהן ועם בישול האוכל לארוחת הערב המשפחתית.
היא היתה מגיעה למשפחה שהזמינה אותה, עוברת איתם על הלו"ז השבועי – באיזה ימים יש אחה"צ עמוס בחוגים, מה הם אוהבים לאכול, מה היכולת של ההורים והילדים לבשל (יש משפחות שנהנות מזה יותר) ויחד היו בונים רשימת קניות שבועית שהתאימה לתפריט השבועי שתוכנן. הארוחות שהם תיכננו היו די פשוטות להכנה, את חלקן היו מכינים מראש בימים שיש יותר זמן ומשאירים במקרר או במקפיא להקל בימים עמוסים יותר.
אני מוכרחה לומר שהרעיון היה נפלא בעיני. הבנות שלי לא מוכנות לאכול אוכל לא טרי, שלא בושל היום. חינוך קלוקל שלי. עם השנים למדתי לבשל בכמות שמספיקה לארוחה אחת, כדי שלא נזרוק אוכל (בכל זאת, אני דור שני לשואה). החסרונות המרכזיים – צריך להיות מאוד יצירתיים כדי שלא להשתעמם מאותן מנות כל הזמן, צריך זמן לבשל בכל יום ולדאוג למצרכים טריים מידי יום.
אני מאמינה שאם מתכננים מראש, אפשר לחסוך הרבה כסף וגם זמן ובכלל אוכל שמכינים בבית הוא בריא יותר וגם חסכוני יותר.
ישבנו, חברתי היקרה, שרון סער, מהבלוג של שרון מהקונדיטוריה שרון ורנה, והכנו הצעה.
אז איך עושים את זה?
1. קובעים תקציב שבועי לקניות אוכל ומחליטים מראש שלא חורגים ממנו.
2. מתכננים מה נאכל השבוע – למשל: ביום ראשון פסטה ברוטב בולונז, ביום שני אורז עם כדורי בשר, ביום שלישי שניצל עם פירה וכד'.
3. בהתאם לתכנית – מכינים מראש רשימת קניות מפורטת. קונים רק על פי הרשימה שקבענו.
יחד עם זאת שומרים על ראש פתוח וגמישות. שמים לב למבצעים אמיתיים, פירות וירקות שבעונה או לא בעונה, מחירים שמשתנים וכו'. אם למשל התכוונתי להכין שקשוקה אבל העגבניות נורא יקרות, אפשר לקנות עגבניות מרוסקות משומרות. אם מחיר האורז עלה השבוע אפשר להחליף בתוספת אחרת (למשל פתיתים או קןסקוס).
4. נותנים את הדעת לכמויות – אם למשל החלטתי להכין שניצלים ביום ג' כדאי לחשב – כמה אנשים יאכלו מזה ואז כמה ק"ג אני צריכה לקנות. מציעה שתקנו טיפה יותר (לא יותר מ-10%), למקרה שיהיה מישהו רעב במיוחד. תשומת לבכם – פריטים במבצעים כמות כמו 1+2 קונים רק אם אתם יודעים בוודאות שהמבצע אטרקטיבי באמת, שהפריט יהיה לנו שימושי ואחרי שבדקנו את תאריך פג התוקף של המוצר (גם אם מדובר במוצרים יבשים).
5. תמצאו מתכונים קלים להכנה, כך תבזבזו פחות זמן במטבח.
6. בכל זאת נשארו קצת שאריות? תהיו יצירתיים – אולי אפשר לקחת מחר למשרד כארוחת צהריים, להכניס לכריך או פשוט לחמם מחר בערב ולאכול.
7. שבוע אחד בחודש – מדלגים על הקניה השבועית ומשתמשים בכל מה שיש בבית – מה שנשאר במקרר, במגירת הפירות והירקות, במקפיא, במזווה (מקסימום משלימים פריט אחד או שניים, לא יותר). בדרך זו נוכל לזרוק פחות אוכל ולחסוך הרבה כסף.
אז כדי שיהיה לנו קל יותר להתארגן על עניין הבישול, ובגלל שהבנות הפרטיות שלי חובבות פסטה יותר מכל, שרון הכינה לכם מתכון טעים וקל לביצוע של פסטה עם ירקות ירוקים מהמקפיא:
מה צריך?
1 חבילה (500 גר') של פסטה מכל סוג שאוהבים
לרוטב:
1/2-1/4 כוס שמן זית איכותי
חופן נדיב של אגוזי מלך שבורים או קצוצים גס
חופן נדיב של אגוזי פקאן שבורים או קצוצים גס
5-6 שיני שום כתושות
200 גר' שעועית ירוקה קפואה ומופשרת
200 גר' כרוב ניצנים קפוא ומופשר, חתוך לרבעים
מלח, פלפל שחור גרוס
מה עושים?
מתחילים בהכנת הפסטה לפי הוראות היצרן, מבשלים אותה לדרגת אל דנטה.
במקביל מכינים את הרוטב:
במחבת רחבה וגבוהה מחממים את שמן הזית.
מוסיפים את 2 סוגי האגוזים ומטגנים קלות. מערבבים מדי פעם, דואגים שלא יישרף או ייחרך.
מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה – שתיים.
מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס.
מוסיפים את הירקות ומקפיצים אותם כמה דקות עד שהם מתחילים להתרכך.
מוסיפים לרוטב 2 מצקות ממי הבישול של הפסטה, מביאים לרתיחה ומבשלים עוד דקה – שתיים.
מוסיפים את הפסטה המבושלת לסיר עם הרוטב, מערבבים ומבשלים עוד דקה או שתיים.
מעבירים לקערת הגשה ומגישים.
בתאבון!
מיכל ויטל
8 באוקטובר 2015 12:13 (9 שנים לפני)פוסט מעולה איה – פגעת בול במקום הכי רגיש אצלי-האוכל, בדרך כלל אני פשוט מדלגת על ארוחות, גם כי אין זמן, גם לא יודעת מה בא לי לאכול באותו רגע, ובעיקר כי לא הכנתי מראש 🙂 רעיון מעולה השילוב הזה של תכנון גם בנושא הארוחות. ותודה לשרון על המתכון!
איה
8 באוקטובר 2015 12:33 (9 שנים לפני)תודה מיכל, שמחה שזה קלע. עכשיו אני מבינה למה את כל כך רזה 🙂 אצלי זה לא היה קורה…
נויה קומיסר
9 באוקטובר 2015 9:05 (9 שנים לפני)פוסט בנושא שמבחינתי לפחות, לא מדובר. אני " חיה לי מיום ליום.." בנושא הבישול ודווקא המיקוד והתכנון יכול להיות עבורי זול ויעיל יותר אבל לא רק. יוסיף לי נינוחות כי יש תוכנית. אז תודה לטיפים
איה
9 באוקטובר 2015 13:22 (9 שנים לפני)נויה תודה, זה לא חייב להתאים לכל אחד 🙂 אבל תכנון באמת יכול לעזור להוזיל את ההוצאה הזו.
יונית
9 באוקטובר 2015 11:24 (9 שנים לפני)ואי נקודה ממש רגישה. תודה על הטיפים, אשמח לקרא פוסטים על מתכונים לא יקרים.
איה
9 באוקטובר 2015 13:22 (9 שנים לפני)יונית תודה, זה בתכנון, יגיע…
גלית
9 באוקטובר 2015 16:02 (9 שנים לפני)נהדר איה, חידשת לי עם הדילוג על יום קניות , אנסה את זה
איה
9 באוקטובר 2015 18:29 (9 שנים לפני)מעולה גלית!
עינת
9 באוקטובר 2015 19:17 (9 שנים לפני)איה, סעיף 7 גאוני!!!! הולכת להתאמן עליו, אבל נראה לי שאצטרך לפחות תגבורת ירקות ופירות שאצלנו צורכים המון. המתכון נראה מעולה. מזכיר את הפסטה פרימוורה של האיטלקים. פסטה עם מגוון ירקות, בעיקר ירוקים. אנסה את המתכון שלך על בטוח.
איה
9 באוקטובר 2015 19:21 (9 שנים לפני)עינת תודה. אני בכלל חושבת שאם ננסה לבשל מהמזווה נוכל להישאר יותר משבוע ללא קניות של ממש בסופר, תמיד אנחנו מחזיקים יותר מדי דברים שם. תנסי ותעדכני מה יצא מזה.
המתכון של שרון שווה ביותר. ניסיתי!
שרון
10 באוקטובר 2015 5:31 (9 שנים לפני)עינת, פירות וירקות בהחלט צריך להשלים (אבל רק להשלים) ואפשר גם קצת(!) מוצרי
חלב. וזהו. להסתדר עם כל השאר. זה לגמרי אפשרי.
טלי
9 באוקטובר 2015 21:19 (9 שנים לפני)איזה רעיון גאוני של פוסט, ושיתוף פעולה נהדר.
טיפים מעולים הולכת לחשוב איך ליישם את נושא החלוקה לימים, ולהתארגן מראש גם לקניות וגם למנות.
נהדרות!
איה
10 באוקטובר 2015 4:57 (9 שנים לפני)תודה טלי, איזה כיף!
נועה
10 באוקטובר 2015 4:52 (9 שנים לפני)את יכולה לצרף אולי דוגמא לשבוע / חודש בכלל טוב – של תכנון כזה? כי אצלנו אמנם אוכלים ארוחה חמה בערב, אבל תמיד יש גם את הצהרים שהם חוזרים רעבים מבית הספר ומתלוננים שאין מה לאכול.
תודה! אחלא פוסט!
איה
10 באוקטובר 2015 4:57 (9 שנים לפני)נועה, אכין משהו ואפרסם מבטיחה!